Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzün katkılarıyla 14-15 Haziran 2022 tarihleri arasında Hatay İlimizde gerçekleşmekte olan Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Kümelenme Eğitimi ve Çalıştayı; İl Müdürlüğümüz Toplantı Salonunda geniş bir katılımcı kitlesi ile tamamlandı.
Düzenlediğimiz Çalıştaya; Vali Yardımcımız Aydın TETİKOĞLU, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanımız Dr. Veyis YURTKULU, İl Müdürümüz Ergün ÇOLAKOĞLU, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Okan ŞENER, Elazığ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan PEKER, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Atilla ARICIOĞLU, TÜBİTAK – TÜSSİDE Başuzman Araştırmacı Barış Çarıkçı, Altınözü ve Yayladağı Belediye Başkanları, Antakya Ticaret Borsası Başkanı, Hatay Esnaf ve Sanaatkârlar Odası Başkanı, İl ve İlçe kurum amirleri, Ziraat odası başkanları, üniversiteler, sektör paydaşları ve üreticilerimiz katılım sağladı.
Vali Yardımcımız Aydın TETİKOĞLU, tıbbi ve aromatik bitkilerde kümelenme ve eğitim çalıştayının İlimize hayırlı olmasını diledi.
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanımız Dr. Veyis YURTKULU yaptığı açıklamada; Muğla, Hatay ve Konya'da tıbbi ve aromatik bitkilere ilişkin kümelenme projesi başlattıklarını, projenin çiftçiye ve sanayiciye önemli katma değer sağlamasını beklediklerini, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminde devamlılığı ve belirli bir kaliteyi sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.
İl Müdürümüz Ergün ÇOLAKOĞLU, açılış konuşmasında;
‘Tarih boyunca baharat yolu ve ipek yolu üzerinde bulunan Mezopotamya ve orta doğuya açılan kapı olan Hatay, Uzakdoğu da üretilen baharatların dünyaya dağıtıldığı yer olmuştur. Bu sebeple tarihten günümüze gelişim göstererek bugün tıbbi ve aromatik bitki sektöründe küçük ve orta ölçekli olmak üzere toplam 135 adet firma 6 ana faaliyet alanında markalaşma faaliyetlerini tamamlayarak yurtiçi ve yurtdışı pazarlar için imalat ve pazarlama çalışmalarını yürütmektedir.
2021 yılında ilimizden yaklaşık 15.000 ton ürünün ihracatı gerçekleşmiştir.
Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği geliştirmek ve atıl durumdaki arazileri tarıma kazandırmak amacıyla 2021 yılında Adaçayı, Sumak, Safran, Ihlamur, Defne, Biberiye fide, fidan ve soğanların ekim ve dikimi yapılmıştır.
2022 yılında çiftçilerimize 250 bin adet Adaçayı, 48.000 adet Sarı Kantaron fide dağıtımı yapılarak dikimleri tamamlanmış olup yılsonuna kadar Sumak, Safran, Biberiye ve Alıç fide ve fidanların dağıtımı yapılacaktır.
Ülkemizde 2019 yılı itibarıyla, tıbbi ve aromatik bitkiler sektöründe Türkiye İstatistik Kurumu verileri incelendiğinde 1.1 milyar dolarlık dış ticaret hacmi bulunmaktadır. Oysa tıbbi ve aromatik bitkiler dahil olmak üzere bitki tür ve çeşitliliği açısından oldukça zengin kaynaklara sahip olan Türkiye'nin planlı bir üretim ile bu ticaretten daha fazla pay alması olasıdır. Ülkeler küreselleşme sonucu pazardan daha fazla pay alabilmek ve ticarette rekabet gücünü koruyabilmek için rekabet stratejilerini belirlemekte ve politikalarında uygulamaktadırlar. Bu rekabet stratejilerden en önemlisi ise kümelenme stratejisidir.
İlimizde Kümelenme potansiyeli olan bitkiler Defne, Kekik(Zahter), Safran, Adaçayı ve Sumak bitkileridir.
İlimizdeki yürütülen başarılı çalışmalar Bakanlığımız tarafından desteklenerek, 3 ilde yürütülmesi planlanan kümelenme projesi çalışmalarına ikinci il olarak Hatay dahil edilmiştir.
Proje kapsamında öncelikle üretim potansiyeli yüksek olan Defne, Kekik (Zahter), Safran, Adaçayı ve Sumak bitkilerinin üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanması hedeflenmekte olup, bugün burada ilk başlangıcını yaptığımız çalışmalarımızın öncelikli olarak sektöre ve tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diler katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür eder, saygılar sunarım.’ ifadelerine yer verdi.
Çalıştayımız, Elazığ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan PEKER ve Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Atilla ARICIOĞLU’nun kümelenme sunumları ile akışına devam etti. Ardından TÜBİTAK – TÜSSİDE Başuzman Araştırmacı Barış ÇARIKÇI ve ekibi, kümelenme ve kümelenme süreci,Türkiye'den başarılı küme örnekleri, potansiyel kümelerin tanımlanması ve önceliklendirilmesi ile ilgili eğitim verdi.
Çalıştayın ikinci gün oturumunda ise Elazığ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan PEKER’in oturum yönetmenliğinde ve değerli üniversite hocalarımızın da çalıştay sunumunda yer alması ile tıbbi ve aromatik bitki sektörünün kümelenme konusunda ihtiyaç duyacağı teorik ve uygulamalı eğitim verildi. Sektördeki paydaşlarımızın görüşleri alındı ve istişare yapılarak çalıştayımız sona erdi.