T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TARIM VE ORMAN BAKANIMIZ VAHİT KİRİŞCİ HATAY İLİMİZDE PAMUK HASAT GÜNÜ’NE KATILDI

Yayın Tarihi : 20.09.2022

Bir dizi ziyaretler için 18 Eylül 2022 Pazar günü Hatay İlimize gelen Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ, Antakya ilçemiz Melekli Mahallesi’nde düzenlediğimiz 150 dekarlık pamuk tarlasında ‘Pamuk Hasat Günü’ etkinliğine katıldı.
Bakanımız Sayın Vahit KİRİŞCİ, biçerdöver makinesinde ve el ile yapılan hasadın ardından, ülkemizin dünyada pamuk üretiminde söz sahibi ülkelerden biri konumunda olduğunu vurgulayarak, çiftçilerimize bereketli bir hasat yılı olmasını diledi.
Pamuk hasat gününe; Sayın Bakanımız Vahit KİRİŞCİ, Bakan Yardımcımız Nihat PAKDİL, Valimiz Rahmi DOĞAN, Hatay Milletvekillerimiz Hüseyin YAYMAN, Abdulkadir ÖZEL, Hüseyin ŞANVERDİ, Sabahat ÖZGÜRSOY ÇELİK ve Hacı Bayram TÜRKOĞLU, Bitkisel Üretim Genel Müdürümüz Mehmet HASDEMİR, Orman Genel Müdürü Bekir KARACABEY, İl Müdürümüz Ergün ÇOLAKOĞLU, protokol üyeleri, kurum amirleri ve üreticilerimiz katılım sağladı.
SAYIN BAKANIMIZ, İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZDE DÜZENLENEN "TARIM SEKTÖRÜ TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI’ NA KATILDI
İl Müdürlüğümüz Konferans Salonu’nda düzenlediğimiz Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı’na teşrif eden Sayın Bakanımız, konuşmalarında Hatay ilimiz üreticilerine bir takım müjdelerde bulundu.
Sayın Bakanımız, Türkiye'nin pamuk üretiminde 7., verimde ise 3. sırada bulunduğunu aktararak;
‘2021 yılında pamuk üretimimiz 2 milyon 250 bin tondu. Bu yılın TÜİK birinci tahminine göre de bir önceki yıla göre yüzde 11,1 artarak 2,5 milyon ton düzeyinde bir üretim beklediğimizi belirtmek istiyorum." dedi.
Bakanımız Vahit KİRİŞCİ, Hatay ilimizdeki pamuk üretim rakamlarına da değinerek, "2021 yılında Hatay'da 389 bin 619 dekar ekim alanından dekarda ortalama 539 kilogram verimle 210 bin 102 ton ürün elde edilmiştir. Ülkemizdeki pamuğun yaklaşık yüzde 10'u burada üretilmektedir. 2022 yılında dekardan ortalama 500 kilogram verim ile 277 bin tonluk üretim beklemekteyiz.’ dedi.
DEKAR BAŞINA DESTEK 76 LİRADAN 271 LİRAYA ÇIKTI
Mazot için dekara 68 lira, gübre için 8 lira olan destekleme ödemeleri yapıldığını söyleyen Bakanımız Vahit KİRİŞCİ, ‘2022 yılı hasadında ödenecek olan mazot desteğimiz 250 lira olacak. 8 lira olan gübre desteği 21 lira olacak. Dekar başına yüzde 256'lık artış çiftçilerimize hayırlı uğurlu olsun.’ ifadelerini kullandı.
SERTİFİKALI TOHUM
Tarımda verimliliğin artırılmasında sertifikalı tohum kullanımının önemini vurgulayan Bakanımız, mevcutta buğday, arpa, çavdar, yulaf ve çeltikte sertifikalı tohum desteğinin dekar başına 24 liradan 50 liraya çıkardıklarını söyledi.
Sayın Bakanımızın verdiği müjdelerin ardından toplantı üreticilerimizin ve katılımcıların sorularıyla devam etti. Soru-cevap kısmı da tamamlandıktan sonra İl Müdürümüz Ergün ÇOLAKOĞLU’nun Sayın Bakanımıza hediyelerini takdim etmesiyle toplantı son buldu.