T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürlüğümüz bahçesinde ‘Balık Ekmek Etkinliği’ düzenlendi.

Yayın Tarihi : 18.05.2022

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2022 yılını Uluslararası Balıkçılık ve Su Ürünleri Yılı (IYAFA 2022) ilan etmiş olup SÜRSAN İşletmesi'nin sponsorluğuyla; İl Müdürlüğümüz bahçesinde balık ekmek etkinliği gerçekleştirildi.

İl Müdürlüğümüzün ev sahipliği yaptığı Balık Ekmek Etkinliğine; Vali Yardımcılarımız Aydın TETİKOĞLU, Erhan GÜNAY ve Yusuf İZCİ, Defne İlçe Kaymakamı, Antakya Belediye Başkanı, İlimizin Kurum Müdürleri, Ziraat Odası Başkanları, vatandaşlar ve öğrenciler katılım sağladı.

Ülkemiz, uzun sahil şeridi, yaygın iç sular ve nehir sistemleri sebebiyle önemli ölçüde balıkçılık kaynaklarına sahiptir. İlimiz de Akdeniz' e 186 km olan kıyı şeridi ile balık üretiminde önemli bir yere sahiptir. İlimizde akya, lagos, barbunya, gümüş, mercan, sardalya, orkinos türleri, minekop, çipura, kefal, istavrit ve daha birçok balık türü denizlerimizden avlanmaktadır. Ayrıca ilimizde muhtelif yerlerde çipura, levrek, alabalık ve sazan balığı yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Balık eti içeriği bakımından vitaminler, proteinler, yağ asitleri, mineraller bakımında oldukça zengin olması sebebiyle haftada en az iki kez tüketilmesi önerilmektedir. Balık eti içerdiği esansiyel yağ asitleri sebebiyle (omega-3, omega-6, omega-9) bulunmaz bir besindir. Bu yağlar kalp dostudur ve kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde büyük önem taşımaktadır. İçerdiği demir sebebiyle kansızlık hastalığının, kalsiyum ve fosfor ile kemik erimesi hastalığının önlenmesinde önemlidir. Protein bakımından oldukça zengin olan balık bağışıklık sistemimiz ve vücudumuzun diğer sistemlerinin daha sağlıklı çalışması için vazgeçilmez bir gıda maddesidir.

Avrupa'da kişi başına düşen balık tüketimi yıllık 25 kg iken ülkemizde 8kg'dır. Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde tüketiminin artması için haftada 2-3 öğün balık tüketimini tavsiye etmektedir.

Ülkemizde sürekli bir avcılık yapıldığından ve yetiştiricilik konusunda da gelişme gösterdiğimizden bahseden İl Müdürümüz Ergün ÇOLAKOĞLU, açılış konuşmasında şu sözlere yer verdi;

'İlimizde avcılık yaptığımız miktar, 4.500 tonlara yakındır. Ancak sadece avcılık tek başına yeterli değil; bunun yanında yetiştiricilik konusunda da ülkemizde her geçen gün bir gelişme olmaktadır. İlimizde bulunan 16 adet yetiştiricilik tesislerimizden 2 tanesi 4.000'er tonluk kapasiteye sahiptir. Bu etkinliği düzenlememizde bizlere sponsor olan SÜRSAN İşletmesi'ne katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması ve yetiştiriciliğin her geçen gün artması münasebetiyle balık yeme alışkanlığı edinmeliyiz.' diyerek sözlerine son verdi.