T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İLİMİZDE PAMUK TARLA GÜNÜ ETKİNLİĞİ YAPILDI

Yayın Tarihi : 15.09.2021

Antakya ilçemiz Melekli Mahallesi’nde İl Müdürlüğümüz ve Progen Tohumculuk işbirliği ile Tarla Günü etkinlikleri kapsamında pamuk hasadı yapıldı.
Pamuk hasadı çalışmalarına Hatay Milletvekili Hüseyin YAYMAN, Antakya Belediye Başkanı İzzettin YILMAZ, Progen Tohumculuk’un kurucusu Hüseyin ÖZBUĞDAY, İl Tarım ve Orman Müdürümüz Ergün ÇOLAKOĞLU, Antakya İlçe Tarım ve Orman Müdürümüz, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürümüz, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Mustafa Kemal Üniversitesi dekanları, Çeşitli Kurumların Daire Amirleri, Ziraat Odası Başkanları ve pamuk üreticileri katıldı.
Hatay’ın pandemi sürecinde tarımsal olarak olumsuz etkilenmediğini vurgulayan ÇOLAKOĞLU, etkinlikte yaptığı konuşmasında;
‘Türkiye dünyada üretilen toplam pamuğun %3’lük kısmını üreterek 7.sırada yer almaktadır. Türkiye’de 2020 yılında 3,6 milyon da alanda 1,77 milyon ton kütlü pamuk üretimi gerçekleşmiştir. Türkiye’de sertifikalı tohumun yaygın olarak ekilmeye başlandığı 1997/1998 yıllarından itibaren sertifikalı tohum kullanım oranının artması ve 2012 yılında ise desteğini sertifikalı tohum kullanma şartına bağlanması pamukta verim ve kaliteyi artırarak Türkiye’yi pamuk veriminde dünyada ilk sıralara yükseltmiştir. Yüksek verim ve kalite için, hastalık ve zararlılarının yaygınlaşmasını önlemek için sertifikalı tohum kullanımından vazgeçilmemesi büyük önem arz etmektedir.
Unutmayalım ki, tarımsal üretimde birçok faktör, verimi etkilese de, belirleyici ana unsur genetik materyal olan tohumdur. Türkiye’de pamuk ithalatı 2019 yılında 951 bin ton, 2020 yılında 1,1 milyon ton olmuştur. 2020/2021 üretim sezonunda pamuk fiyatlarındaki artış ve prim desteğinin 1,10 TL/kg olarak açıklanması pamuk sektörü açısından memnuniyetle karşılanmış olup, 2021/2022 üretim sezonunda pamuk üretiminin artışı ile ithalatta düşüş beklenmektedir.
Türkiye’de pamuğun yoğun olarak üretildiği alanlar Ege, Çukurova, Güneydoğu Anadolu bölgeleri ve Antalya’dır. Türkiye’de üretimin %88’ini karşılayan 6 il sırasıyla; Şanlıurfa, Aydın, Hatay, Diyarbakır, Adana ve İzmir’dir. Ülkemizde üretilen pamuğun %10-11‘lik gibi önemli bir kısmı Hatay ilimizde üretilmektedir. 1. ürünlerde dekar başına ortalama verim 520 kg iken, 2. ürünlerde ortalama 400 kg’dir. Hatay ilimizde Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Hassa, Altınözü, Belen ve Antakya ilçelerimizde yetiştirilen pamuk üretiminde ilimiz 331.548 da alanda 174.843 tonluk üretimi ile Türkiye 4.’südür.
2020 yılında Bakanlığımız 22 milyar TL destekleme ödemesi yapmıştır. İlimize 2020 yılında verilen toplam destek 315 milyon TL’dir. Pamuğa verilen prim kg başına 1,10 TL olup bakanlığımız tarafından ödenen toplam pamuk desteği 132 milyon 500 bin TL olmuştur. Üreticilerimize bol kazanç ve bereketli bir yıl diliyorum.’ dedi.
Konuşmaların ardından pamuk hasadı yapıldı.