T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ARSUZ İLÇEMİZDE ADAÇAYI HASAT ŞENLİĞİ

Yayın Tarihi : 10.09.2021

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ kapsamında Arsuz İlçemiz Arpaderesi Mahallesinde dikimi yapılan Adaçayı Hasat Etkinliğine Belen Kaymakamı Hayrettin BASKIN, Arsuz Belediye Başkanı Asaf GÜVEN, İl Müdürümüz Ergün ÇOLAKOĞLU, Arsuz Emniyet Müdürü, Arsuz Ziraat Odası Başkanı, İl Müdür Yardımcımız, İlçe Müdürlerimiz, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürümüz, Arsuz Kadın Kooperatifi Başkanı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Sebze ve Seracılık Birim Koordinatörleri, muhtar ve çitfçiler katılım sağladı.
İl Müdürümüz etkinlikte konuya ilişkin yaptığı açıklamada;
‘Ülkemizde yaklaşık 12.000 farklı çeşit bitki türü bulunmakta olup bunların yaklaşık 3.800 çeşidi endemik bitkidir. Hatay doğalında ise bu güne kadar 2.500’e yakın farklı bitki türü olduğu tespit edilmiştir. Bunlardan 550 tanesinin tıbbi ve aromatik bitki özelliği taşıdığı ve bu bitkilerinde 350 tanesinin endemik tür olduğu bildirilmiştir. Ülkemizde bulunan endemik türlerin yaklaşık %10’u İlimizde yetişmektedir.
İlimizde doğal ve biyolojik kaynakların korunması ve geliştirilmesi, kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla Bakanlığımız katkılarıyla Yayladağı, Altınözü, Arsuz, Antakya, Belen, Defne, Dörtyol, Hassa, Kırıkhan ve Samandağ ilçelerimizde Tıbbi ve Aromatik bitkiler ile ilgili bir dizi proje yürütmekteyiz. Bu projeler kapsamında 33 adet üretici ile 35,5 dekar alanda başta safran olmak üzere lavanta, adaçayı, melissa ve şeker otu demonstrasyon çalışmaları kümeleşme esasına uygun olarak yürütülmüştür.
İkinci olarak proje kapsamında İlimizde rakımı yüksek olan dağlık, taşlık arazilerde hem erozyonu engellemek hem de ülkemizde en çok satılan ama o kadar üretilemeyen ıhlamur bitkisini yaygınlaştırmak amacıyla 5000 adet ıhlamur fidanı toprakla buluşturulmuştur.
Ayrıca 2021 yılında Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sektör toplantısı ile İlimizde faaliyet gösteren 135 firmanın sahipleri yanında bu konuda faaliyet sürdüren 10 adet kooperatife konu ile ilgili destek ve hibeler anlatılmak üzere toplantı düzenlenmiştir.
İlimizdeki Tıbbi ve aromatik bitki zenginliği hakkında farkındalık yaratmak ve yeni istihdam alanları oluşumuna katkıda bulunmak amacıyla Bakanlığımızın katkılarıyla yürütülen projenin üreticilere bol kazançlı ve adaçayı hasadının bereketli olmasını diler, hepinizi saygıyla selamlarım.’ dedi.