T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Hatay Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü 3. Nolu Zeytin Damızlık Parselinin Kurulması

Yayın Tarihi : 11.03.2020

Dünyada zeytin yetiştiriciliği yapılan 37 ülkede sinonimleri ile birlikte 3000 i bulan yaklaşık 1200 zeytin çeşidi bulunmaktadır.

Zeytin, anavatanlarından biri olan Türkiye'de geniş bir bir ekolojiye yayılmış olup büyük bir çeşit zenginliğine sahiptir.

2019 yılı itibari Ülkemizde 879.176 hektar alanda zeytin üretimi yapılmaktadır. Ülkemizin zeytin ağacı varlığı 182 milyon adet olup toplan dane zeytin üretimimiz ise 1.525.000 tondur.

Zeytinin anavatanı içerisinde yer alan ilimizde ise zeytin üretim alanı 558.051 dekar olup 16 milyonu aşkın zeytin ağacı varlığı mevcuttur. İlimiz, 136.203 ton dane zeytin üretimi ile Akdeniz bölgesinde en çok zeytin üretimi olan İl'dir.

İnsanoğluna armağan edilmiş olan Zeytinin, Dünya'ya bu topraklardan yayılması ve ülke üretiminin yüzde onuna yakınının burada üretiliyor olması nedeniyle zeytin Hatay için önemli bir tarımsal üründür.

1990 yılında yaklaşık 87 milyon olan ülkemiz zeytin ağacı varlığı günümüzde 182 milyona ulaşmıştır. Ve bu üretim alanları Ülke genelinde olduğu gibi İlimizde de her geçen yıl artarak devam etmektedir. Artan bu üretim alanlarındaki fidan ihtiyacı ilimizden ve çevre İllerdeki fidancılardan temin edilmektedir. İlimizde 52 adet fidan üreticisi işletme bulunmakta olup hiçbirinde mavi sertifikalı fidan üretim materyali kaynağı olan üç nolu damızlık ünitesi bulunmamaktadır.

Enstitü Müdürlüğü olarak Türkiye'de meyve fidanı üretiminde önemli bir yere sahip olan Hatay İlinde bir ilk olarak, hastalık zararlılardan ari ve ismine doğru mavi sertifikalı fidan üretimi için gerekli olan üç nolu damızlık ünitesini kurarak sektörün zeytin fidan üretim materyali ve üreticinin fidan ihtiyacını karşılamış olacağız.

Üç nolu ünite:  İki nolu ünitelerden elde edilen veya yurtdışından ithal  edilen ve temel kademeye sahip olduğu belgelendirilen üretim materyalleri veya fidanlarla, Bakanlık tarafından yetkilendirilen kuruluşlar tarafından izolasyon mesafesine uygun açık alanlarda kurulan ve sertifikasyona tabi zararlı organizmalardan ari üretim materyali elde edilen meyve damızlık bitkilerini temsil etmektedir

Kurulan üç nolu damızlık ünitesi içerisinde şu an itibari ile 8 çeşit bulunmakta olup bunlar: Gemlik, G-21, Memecik, Ayvalık, Edinciksu, Manzanilla, Frantoio ve Arbequina çeşitleridir. Bu çeşit yelpazesinin her geçen yıl genişletilmesi planlanmaktadır.