T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İLİMİZDE YÜRÜTÜLEN GIDA GÜVENLİĞİ ÇALIŞMALARI

Yayın Tarihi : 25.11.2019

Bakanlığımız Gıda Kontrol hizmetleri 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun'una ve bu Kanun'una göre çıkarılan yönetmelikler çerçevesinde yürütmektedir.

Bu Kanun'un amacı; Gıda ve yem güvenilirliğini, halk sağlığı, bitki ve hayvan sağlığı ile hayvan ıslahı ve refahını, tüketici menfaatleri ile çevrenin korunması da dikkate alınarak korumak ve sağlamaktır. İl genelinde gıda üreten, satan ve toplu tüketime sunan tüm gıda işletmeleri Kanun'unun öngördüğü ve bu Kanun'a göre çıkarılmış olan tüm yönetmelik hükümlerine uymakla yükümlüdürler.

İlimizde Kasaplarda satışa sunulan etler bütün karkas olarak soğuk muhafaza dolaplarında tutulmakta, müşterinin görebileceği alanda bütün olarak ve müşteri talebine göre kıyma, kuşbaşı olarak hazırlanmakta olup, bu etlerin kontrolü İl Müdürlümüz ve 15 İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizce Veteriner Hekimler ve Gıda Mühendisleri tarafından yapılmaktadır.

Kasaplarda satışa sunulan etlerin izlenebilirliği Bakanlığımız sistemleri tarafından düzenli olarak sağlanmaktadır. Etin elde edildiği hayvanların (Sığır ve Koyun) Bakanlığımızdan Onay Belgesi almış kesimhanelerde, İl Müdürlüğümüzce görevlendirilmiş Resmi Veteriner Hekim kontrolünde yapılmaktadır. Kesimhaneye getirilen hayvana ait menşeini içeren pasaport kontrolü ve kulak küpe numarasının Bakanlığımız TÜRKVET kayıt sisteminde kontrolü yapılıp, hayvanın sağlıklı olduğuna dair canlı muayenesinin ardından kesilmekte, sonra etin muayenesi yapılarak sağlık İşareti damgası basılarak satış yerlerine gönderilmektedir. Sağlık işaretinin ve kesim raporlarının olması etin elde edildiği hayvanın sağlıklı, zoonoz (Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar) hastalıklardan ari olduğunu bildirilmektedir. Ayrıca Bakanlığımız Resmi Veteriner Hekim tarafından düzenlenen kesilen hayvana ait bilgileri içeren Kesim Raporları ilgili kasaplara karkas beraberinde verilmekte, kasaplarda yapılan denetimlerimizde, sağlık işaretinin (damganın) yanında, Kesim Raporları da sorgulanmaktadır. 

Bakanlığımızdan Onay Belgeli İlimizde bir adet et işleme tesisi (Dana sucuk üretim tesisi) mevcut olup, tesisin kontrolleri İl Müdürlüğümüz tarafından yapılmaktadır.

Ayrıca, Türkiye genelinde Antalya'da (Kesimhaneli) 1 ve İzmir'de 1 adet olmak üzere toplam 2 adet ruhsatlı domuz çiftliği bulunmakta olup, İlimizde hiçbir domuz çiftliği bulunmamaktadır. 300-350 baş kapasiteli olan bu çiftliklerde yetiştirilen domuzlar başka illere sevk edildiğinde ilgili İle takibi için bilgi verilmektedir ve bu güne kadar ilimize ne canlı nede kesilmiş (karkas) domuz eti girişi olmamıştır.

İlimize getirilen canlı hayvanların ilimiz girişlerindeki kontrol noktalarında, İl Müdürlüğümüz veteriner hekim ekipleri ile kolluk kuvvetlerince belge ve canlı kontrolleri yapılmakta olup bu güne kadar ilimize getirilmiş olan canlı domuz hayvanı kayıtları mevcut değildir.