T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yeniçeri Yulaf Çeşidi “Tarla Günü” Yapıldı

Yayın Tarihi : 20.06.2019

Hatay ilimiz ekonomisinin  yüzyıllardır temel kaynaklarından biri olan tarım sektörü önemini her geçen gün artırmaktadır. Tarım, iki temel üretim dalından oluşur. Bunlar bitkisel üretim ve hayvansal üretimdir. Hayvancılık, insanlarımızın sağlıklı ve dengeli beslenmesi, hayvancılığa bağlı sanayinin gelişmesi kırsal alanda kısa vadede ve en az yatırımla istihdamın sağlanması, aile ekonomisin desteklenmesi açısından oldukça önemlidir. Yem, hayvan yetiştiriciliğinde önemli bir yer, masraflar içinde de önemli bir pay (%70- 75) alır. Hayvanın yaşama ve verim ihtiyacını madde ve enerji bakımından karşılamak amacıyla belli sınır ve şartlarda yedirildiği zaman hayvan sağlığına zararlı olmayan, hayvanlar tarafından faydalanılabilecek durumdaki organik ve inorganik maddeler veya bunların karışımları yem olarak tarif edilmektedir.

Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi öncülüğünde Tarımsal Araştırma Enstitü ve İl Müdürlükleri iş birliği ile Tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması yayım projelerinin başlatıldığını aktaran İl Müdürümüz Ergün Çolakoğlu, "bu proje ile ülkesel düzeyde Tarımsal Araştırma Enstitülerince geliştirilen yeniliklerin üreticilere ulaştırılması, farkındalık oluşturulması daha az masrafla daha çok çiftçiye ulaşmak hedeflenmiştir.

Bu bağlamda Hatay ilimizde Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi Samandağ İlçemiz Gözene köyünde 10 da. alanda 2019 yılında uygulamaya koyulan Yeniçeri Yulaf Çeşidinin Yaygınlaştırılması Projesidir. Tabii afetler birçok üründe verim kaybı ve hasara neden olurken, Yeniçeri Yulaf Çeşidi zor iklim koşullarına da dayanmaktadır.  Proje kapsamında Samandağ ilçemizde yapılan bu çeşit denemesi dışa bağlılığı engellemek, yerli tohumun kullanımını yaygınlaştırmak için çok önem arz etmektedir. Proje çalışmaları sırasında İlçe Proje sorumlusu tarafından anketler hazırlanmış, çiftçiye kullandığı yem çeşitleri yeni çeşitlerin önemi konusunda bilgilendirmeler yapılmış, Yulaf bitkisinin tanıtımı, önemi, Milli ve yerli tohumun ülkemize sağladığı katkılar anlatılmıştır. Çiftçi toplantılarının 2019 yılı sonuna kadar devam edeceğini söyleyen İl Müdürümüz, Projemize katkı sağlayan tüm kurum, kuruluş ve proje paydaşları ile projede emeği geçen tüm personele teşekkür eder ürününüzün bereketli kazancınızın bol olmasını dilerim" dedi.

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Dr. Talat Yıldırım, Yeniçeri Yulaf Çeşidi hakkında bilgiler verdi. Programın devamında Yeniçeri Yulaf Çeşidinin ekili olduğu tarla gezilerek ürün hasadı yapıldı.

Tarla Gününe; Samandağ Kaymakamı, İl Müdürümüz Ergün Çolakoğlu, İl Müdür Yardımcımız, Samandağ Ziraat Odası Başkanı, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Teknik Personelleri, Yayladağı ve Samandağ İlçe Tarım Müdürlerimiz, Gözene Köyü Muhtarı ve bölge çiftçileri katıldı.