T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürümüz Çolakoğlu Arsuz İlçesinde Muz Üreticilerini Ziyaret Etti

Yayın Tarihi : 2.10.2018

İl Müdürümüz Ergün Çolakoğlu Arsuz İlçesinde muz üreticilerini ziyareti sırasında yaptığı konuşmada; "İlimiz Arsuz İlçesinin sahil şeridi üzerinde yer alan mahallelerinde, Hassa ve Kırıkhan ilçemizde muz üretimi hızlı bir artışla ürün deseni içindeki yerini almış durumdadır.

Muz üretiminin ilk adımları Üçgüllük Beldemizde 2006 yılında 3 ayrı çiftçimizin kurduğu toplam 5 dekar muz serasıyla atıldı. Anamur'dan getirilen muz fidanları iklim, toprak yapısı v.b. gibi şartlardan dolayı uyum sorunu yaşamadı ve 2007 yılında beklenenin üzerinde bir verimle ilk hasat gerçekleştirildi. Açık alanda da yetişebilen muz,  tropik iklim meyvesidir ve iyi bir verim için yıl boyunca aylık 26–27°C sıcaklık istemektedir. Oysa bölgemizde aylık sıcaklık ortalamaları 15 °C altına düşebilmektedir ve bazen don olayları da görülmektedir. Hava nemi önemlidir ve %60'ın altına düşmemelidir. Isı ve nem ancak sera içerisinde kontrol altına alınabilmektedir. Ayrıca büyük yaprakları olan muz bitkileri rüzgârdan zarar görmekte ve parçalanan yapraklar işlevini kaybetmekte, gelişme duraklamaktadır. Sera sayesinde muz bitkileri ilimizde hâkim olan kuvvetli rüzgârlardan da korunmaktadır. Serada muz tarımı yapmak isteyen çiftçiler inşaat öncesinde düşük faizli banka kredisiyle desteklenmektedir.

Dekara 150–180 adet muz fidanı olacak şekilde seralarda ilkbahar veya sonbahar dikimi yapılmaktadır. Dikimden sonra iyi bir gübreleme programı ve düzenli sulama ile bitkiler hızla gelişmektedir. Sebze seraları kadar iş gücü gerektirmeyen muz seralarımızda hastalık ve zararlı varlığı açısından da fazla bir sorun yaşanmamaktadır. Muz dikili alanların çoğunluğunu Grand Nain çeşidi oluşturmaktadır. Bir miktar da Azman çeşidi dikimi yapılmıştır. Ayrıca Üçgüllük Beldesinde 600 ton/ay kapasiteli sarartma ve paketleme ünitesi kurulmuştur.

Ülkemizde Yıllık muz üretimi 68.211 dekar alanda 369.000 ton olup ilimizde 673 dekar alandan 3.900 ton muz üretimi yapılmakta olup il ekonomisine katkısı 10 milyon tl dir. Muz üretiminde Mersin ve Antalya ilinden sonra Ülkemizde 3. sırada yer alıyoruz" dedi.