T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2018-2019 Su Ürünleri Av Sezonu Törenle Başladı

Yayın Tarihi : 20.09.2018

Su ürünleri av yasağının kalkması nedeniyle Samandağ'a bağlı Çevlik balıkçı barınağında düzenlenen törene, Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, İl Müdürümüz Ergün Çolakoğlu, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Çağın Taşkın, Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu, İskenderun Liman Başkanı Özkan ALKAÇ, Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Akgöl, Tekebaşı Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Aydın Sağlam, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Müdürlüğümüz personeli ve çok sayıda balıkçı katıldı.

Vali Yardımcımız Aydın Tetikoğlu konuşmasında; "Av yasağının sona ermesinin ardından denizden çıkan balıklar tezgâhlardaki yerlerini alacaktır. Yeni sezonda bol balık çıkmasıyla balık fiyatlarının ucuzlaması temennimizdir.  Dünyanın en doğal,  en sağlıklı ve en faydalı besin maddesi olan balığın vatandaşlarımız ve çocuklarımızın tarafından tüketilmesi, sağlıklı bir toplum ve sağlıklı nesiller yetişmesine büyük katkı sağlayacaktır" dedi.

İl Müdürümüz Ergün Çolakoğlu ise; "Ülkemiz, uzun sahil şeridi, yaygın içsular ve nehir sistemleri sebebiyle önemli ölçüde balıkçılık kaynaklarına sahiptir. Türkiye su ürünleri açısından hem ithal eden, hem de ihraç eden bir ülke konumunda olup su ürünlerinde pozitif bir dış ticaret dengesi mevcuttur. Yarattığı katma değer ve istihdama katkısı ile stratejik öneme sahip olan su ürünleri sektörü dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla gelişmektedir. Sektörün ekonomiye katkısı tarımsal üretim değerindeki yeri dikkate alındığında sektörün ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar önem arz etmektedir.

Balık avcılığı ve yetiştiriciliği bakımından zengin olan ülkemiz, içeriği bakımından vitaminler, proteinler, yağ asitleri, mineraller bakımında oldukça zengin olan balığın haftada en az iki kez tüketilmesi önerilmesine rağmen kültürel değerlerimizin de etkisiyle balık tüketiminde oldukça geride kalmıştır. Avrupa ülkelerinde yıllık tüketim 25 kg, Ülkemizde 8 kg' dır. Akdeniz' de bulunan başlıca ekonomik değeri yüksek olan balık türleri Orfoz, Lagos, Akya, Barbunya, Çipura, Levrek, Sinarit, Mercan' dır. Su ürünleri avcılığı yapan balıkçılarımıza ve su ürünleri yetiştiriciliği yapan müteşebbislerimize Bakanlığımız tarafından balıkçı gemileri desteklemesi ve yetiştiricilik ürün desteği sağlanmaktadır. Büyük balıkçılarımıza balıkçı teknelerini Bakanlığımıza hibe etmesi durumunda tekne büyüklüğüne göre metre başı destekleme sağlanmaktadır. Küçük balıkçılarımıza ise balıkçılığı geliştirmek amacıyla tekne boyuna göre her yıl destekleme ödemesi yapılmaktadır. Su ürünleri yetiştiriciliği yapan müteşebbislerimizden alabalık yetiştiriciliği yapılan tesislere ise ürün desteği verilmektedir. 2017 yılında Balıkçı Gemisini Avcılıktan Çıkaracaklara Yapılacak Destekleme kapsamında 7 tekne 744.500 TL desteklemeden faydalanmıştır. Geleneksel Kıyı Balıkçılığının Kayıt Altına Alınması ve Destekleme Tebliği (küçük balıkçı desteği) kapsamında 313 adet tekneye toplamda 263.750 TL ödenmiştir.

İlimizde İskenderun, Samandağ, Dörtyol ve Arsuz' da olmak üzere 4 adet balıkçı barınağı bulunmaktadır. İlimiz İskenderun Liman Başkanlığına bağlı ve Müdürlüğümüz tarafından ruhsatlandırılan 403 balıkçı gemisi olup, 12 metreden büyük gemi sayısı 52, 12 metreden küçük gemi sayısı 351 adettir. Amatör balıkçı sayısı 4.056 Gerçek kişi Ruhsat Tezkeresi sayısı 20.443' dir. Müdürlüğümüze bağlı olarak görev yapan 4 adet kontrol teknemiz bulunmakta olup Samandağ, Arsuz ve Dörtyol ilçelerimizde hizmet vermektedir. Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemizin önemli geçim kaynaklarından olan balıkçılık, zengin balık popülasyonunu sekteye uğratmamak adına balıkların üreme büyüme gibi dönemleri bazalınarak yılın belli dönemlerinde av yasağı getirilmektedir.

Çok çeşitli balık popülasyonlarına sahip olan ülkemiz yılın her döneminde tatlı ve tuzlu sularda yenilebilen balık türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Sularımızdaki bu zenginliğin korunabilmesi ve ekolojik dengenin sağlanabilmesi için belirlenen tarihler arasında balıkçıların avcılık yapabilmesi, bu tarihler dışında ise balık avcılığının yapılmaması için bir dizi önlemler alınmaktadır. Denizlerin korunması, su ürünlerinin korunması ve balık avcılığında sürdürebilirliğin sağlanması amacıyla uygulanan balık avcılık sezonu yasağı, bölgemizde 15 Eylül 2018 tarihi itibariyle son bulmaktadır.

Balık sezonunun tüm balıkçılarımıza bol kazançlı, hayırlı ve bereketli olmasını diler hepinize saygılar sunarım" dedi.

İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu; su ürünlerin bölge açısından öneminden bahsederek organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek balıkçılara kazançlı ve kazasız bir sezon diledi.

Tekebaşı Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Aydın Sağlam, konuşmasında kooperatiflerin ve su ürünlerinin sorunlarına değindi. Balıkçılara kazançlı ve kazasız bir sezon diledi.

Konuşmaların ardından temsili açılış töreni kurdele kesimi ve balıkçı teknelerinin denize açılması ile sona erdi.