T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Denizler Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizleniyor

Yayın Tarihi : 7.09.2018

Samandağ balıkçı barınağında 05.09.2018 tarihinde "Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" açılışı yapıldı. Programa Vali Yardımcısı Aydın TETİKOĞLU, Tarım ve Orman İl Müdürümüz Ergün ÇOLAKOĞLU, İskenderun Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal KUTLU, Su Ürünleri Kooperatif başkanları, konu uzmanı teknik personellerimiz ve balıkçılar katıldı.

Vali Yardımcısı Aydın TETİKOĞLU yaptığı konuşmasında; Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi'nin hayata geçirilmesi için burada bulunmaktayız, her yıl nüfusumuz giderek artmakta, artan nüfus karşısında beslenme sorunları ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla beslenmede su ürünleri de önemli bir yer işgal etmektedir. Bu açıdan bu proje çok anlamlıdır dedi.

İl Müdürümüz Ergün ÇOLAKOĞLU yaptığı konuşmasında; Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüz tarafından su ürünleri avı sırasında; zemin yapısı, hava koşulları, ağ çakışması ve kullanım hataları ve benzeri nedenlerle "Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" ilimizin de pilot il olarak seçilmesi ile 2014 yılında başlatılmıştır. Denizlerde avcılık sırasında istemeden kopan ve terk edilen av araçları uzun süre ortamda kalarak, kontrolüz olarak su ürünlerinin ölümlerine neden olmaktadır. Hayalet Avcılık olarak da adlandırılan bu durum, deniz canlılarının barınma ve beslenmelerini olumsuz etkileyerek habitatlara zarar verirken ayrıca ekonomik zararlara sebep olmaktadır.

İlimizde son 4 yılda kaybolan hayalet ağlar ve kayıp lokasyonlarına ilişkin yaptığımız çalışmalarda balıkçılar, balıkçı örgütlerinin temsilcileri, Su Ürünleri Kooperatif Başkanlıkları, İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ile Denizcilik Meslek Yüksekokulu öğretim görevlileri, sivil toplum kuruluşları ve amatör balıkçılarımız ile görüşülerek kaybolan av araçlarına ve kaybedildiği yerlerin belirlenmesine yönelik ön saha çalışması yapılmıştır. Çalışma sahamız 4 istasyon 15 lokasyon olarak belirlenmiştir. Belirlenen mevkiler, ilimizde balıkçılığın yoğun olarak yapıldığı Dörtyol, İskenderun, Konacık ve Çevlik' te balıkçı barınağının bulunması, Akvaryum Koyu ve Karamağara mevkisinin ise bağlama yeri olması sebebiyle projelerimize kolaylık sağlamıştır.

Söz konusu sahalarda 7-10 metrenin arasında kalan alanlarda İl Müdürlüğümüz teknik personellerinin desteği ile ağ ve kafesler çıkarılmış olup, daha derin sularda dalgıçlardan faydalanılmıştır.  Bu çalışma neticesinde tespit edilen lokasyonlarda yaklaşık 1.000.000 (Birmilyon) metrekare alan taranmış olup 8.000 kg ağ ve 500 adet kafes denizlerimizden temizlenmiştir.

İskenderun Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal KUTLU yaptığı konuşmada; Su ürünleri yaşam alanlarının korunması, terkedilmiş av araçlarının neden olduğu kontrolsüz avcılığı engelleyerek biyolojik ve ekonomik kayıplarının azaltılması, avcılık için tehlikeli alanların belirlenerek balıkçılarımızın bilgilendirilmesi açısından çok önemli bir proje olduğunu söyledi.

Protokol konuşmalarının yapılmasının ardından, teknik personellerimiz tarafından konu ile ilgili yapılan çalışmaların yer aldığı resim sergisi gezildi. Daha sonra Müdürlüğümüze ait Su Ürünleri Kontrol Teknesi ile denize açılarak terkedilmiş ağ ve kafes çıkarma operasyonu uygulamalı olarak gerçekleştirildi.